Módosul a telephely-engedélyezés?

jan 26th, 2011 | By admin | Category: Pályázatok

Egy kormányrendelet tervezet szerint elképzelhető, hogy jelentősen egyszerűsödik a telephely-engedélyezési folyamat, ami jelenleg komoly adminisztrációs terhet ró a termelő tevékenységet végző vállalkozásokra. A rendelet alapján bizonyos tevékenységek esetében elegendő lesz csak bejelenteni a létesítendő telephelyet, engedélyre nem lesz szükség. 

A tervezet a tevékenységi körök alapján két részre osztotta azokat a tevékenységeket, amelyek jelenleg telephelykötelesek. Ez alapján nem kell telephelyengedélyt igényelni többek között a ruhagyártási, az építési betontermékek gyártási, de az autójavítási, valamit az asztalosipari tevékenységekhez. Ez azt jelenti, hogy aki ilyen tevékenységet szeretne folytatni az bejelenti a kistérség központi településének jegyzőjének a telepet és azonnal megkezdheti a tevékenységet.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a telephelyre vonatkozó szabályoknak nem kellene megfelelni, mivel az ellenőrzésre jogosult hatóságok ellenőrzik, hogy a telephely megfelel-e a vonatkozó előírásoknak és ha hiányosságokat észlelnek felfüggeszthetik a tevékenységet.

Vannak olyan tevékenységek, amelyek esetében a kormányrendelet továbbra is előírja az engedélyezési kötelezettséget. Ebbe a körbe tartozik például az acélipar és a gépgyártás, továbbá a papírgyártás és a vegyipar is. Ezen tevékenységet végző vállalkozások részére csak abban az esetben jár könnyítés, ha a tevékenységet ipari területen végzik.

A fenti módosítások nagyon kedvezőek a vállalkozások részére és valószínűleg növelni fogják a vállalkozói kedvet és bízzunk benne, hogy a kormány elfogadja a tervezetet és januárban hatályba léphet.  Esetleg még a telephelyekkel kapcsolatos előírások egyszerűsítése és enyhítése lenne indokolt.

(more…)

Szóljon hozzá!