Támadás a forint ellen? Hosszú és kemény hétvége jön!

okt 22nd, 2008 | By admin | Category: Deviza, Gazdaság, Vezető Hír

2008. október 22-én reggel tovább gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben is. Az euró 280 forint fölé erősödött, míg a dollár a 220 forintot is elérte. A hosszú hétvége miatt várhatóan a hazai devizapiac likviditása jelentősen csökkenni fog, ami a forint elleni spekulánsoknak hatalmas erőt kölcsönözhet. A hazai bankok zárva tartása miatt a keresleti oldal lényegében el fog tűnni, így kisebb tételekkel is hatalmas árfolyammozgás idézhető elő. Ez viszont nagyobb stop szinteket is aktiválhat és hétfőre felgyorsíthatja a zuhanó spirált.
A szakértők szerint az euró lélektani határa valahol 310 forint körül lehet. Amennyiben e fölé gyengül a forint a folyamatok vélhetően ki fognak csúszni a piacot ellenőrző szervek kezei közül. Gondoljunk bele, ha valaki felvett egy 30 millió Ft-os lakás megvásárlásához 24 millió Ft összegű devizahitelt, akkor tartozása 310 Ft-os árfolyamon meg fogja haladni a lakás vételárát.
A pánikot tovább erősítheti, ha az október 23-i megemlékezések ismét zavargásokba torkollanak. Képzeljük csak el a pénteki nemzetközi tv csatornák vezető híreit, amint a magyarországi őrjöngő tömeget mutatják és közben Izlandhoz hasonlítgatják Magyarországot. Sajnos akkor elképzelhető, hogy még az izlandinál is komoly válsággal kell szembenéznünk.

Tags: , , , ,

Szóljon hozzá!